NİÇİN ALMANYA’DA EĞİTİM?
Almanya uluslararası öğrenciler için her zaman çok cazip bir ülke olmuştur. Diğer ülkelerin aksine Almanya, her alanda seçilebilecek bölümleri, dünyada geçerliliği olan diplomaları, yüksek işe alım oranları ile eşsiz bir ülke konumundadır. Almanya’da okuyacak bir öğrenci, yüksek standartlarda eğitim alabilir, uluslararası diploma ve kariyer sahibi olabilir. Ayrıca; Almanya üniversitelerinden alınacak diploma, YÖK tarafından tanınır olacaktır. Almanya’da üniversite harç ücretleri oldukça makuldür. Ayrıca ödenen harç ücreti de öğrencilere ulaşımdan, sağlığa, konaklama giderlerinde diğer yaşamsal giderlere kadar bir çok konuda indirim avantajı olarak geri döner. Eğitim alan öğrencilerin konaklama ve diğer yaşam giderleri aylık ortalama 600 – 800 Euro’dur. Almanya’da üniversite öğrencilerinin konaklama ve yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamaları için çalışma izinleri bulunmaktadır. Öğrenciler okudukları üniversitelerin bünyesinde, iş bulma kurumlarından veya dışarıdan kendi imkanları ile iş bulup çalışabilirler. Eğitim alırken yarı zamanlı, tatillerde ise tam zamanlı çalışabilmektedirler. Tam zamanlı çalışan öğrencilerden, birçok eyalet vergi kesintileri yapmaz. Almanya üniversiteleri; dünyanın en büyük şirketleri, sanayi işletmeleri, sivil toplum kuruluşları, devlet kurumları ve yerel yönetimlerle ortak çalışmalar yaparak, öğrencilerin teorik bilgilerini güncel uygulamalarla pekiştirme fırsatı sunup öğrencilerin mezuniyet sonrası iş sahibi olmalarını oldukça kolaylaştırır.
Almanya’da Üniversite Eğitim Sistemi ve Süresi
Almanya üniversiteleri, geniş bir program yelpazesine sahiptir. Dünyaca ünlü üniversiteleri bünyesinde öğrenciler, kendilerine uygun olan programı bulmakta zorlanmamaktadır. Üniversiteler, eğitimlerini uygulama odaklı olarak gerçekleştirmektedir. Global Gauche araştırmasına göre Almanya, öğrencilerine en iyi desteği veren ülke olarak kabul edilmiştir. Bir sanayi ve bilim ülkesi olan Almanya, Bologna Süreci içerisinde yer almaktadır. Bologna Süreci’nin amacı, antlaşmaya dahil ülkelerde eğitim alan öğrencilerin eğitimlerinin diğer ülkelerde de kabul görmesidir. Almanya’da lisans eğitimi 3 yıl, yüksek lisans eğitimi ise 2 yıl sürmektedir. Ancak Almanca bilgisi olmayan öğrenciler lisans eğitimlerine başlamadan önce, eğitime başlayacakları üniversite bünyesinde 1 sene boyunca hazırlık eğitimi almak durumundadır.
Almanya Üniversiteleri Eğitim Dili ve Hazırlık
Almanya’daki devlet üniversitelerinde eğitim dili Almancadır. Almanca eğitimin dışında İngilizce dilinde eğitim veren bölümler ve üniversiteler bulunuyor olsa bile sayıları çok azdır. Ayrıca İngilizce dilindeki eğitim programlarına çok sayıda yabancı öğrenci başvuru yaptığı için, bu bölümlerden kabul almak biraz daha zor olabilmektedir. Almanya’da İngilizce eğitim almak istiyorsanız, özel bir üniversiteyi tercih edebilirsiniz. Bunun için IELTS’ten en az 6.0 düzeyinde bir puan almış olmanız gerekmektedir. Bu belgeyi sunduğunuzda, lisans eğitiminize direkt olarak başlayabilirsiniz. Almanya’da Almanca dilindeki lisans eğitiminize başlayabilmeniz için, Almanca dil seviyenizin eğitim alabilecek düzeyde olması gerekmektedir. Almanya üniversiteleri en az C1 seviyesinde Almanca bilgisi istemektedir. Dil seviyenizi, başvuru yaptığınız üniversitenin kabul ettiği Almanca Sertifikası ile kanıtlamalısınız. Her üniversitenin kabul ettiği Almanca Sertifikası değişmekle birlikte; çoğunlukla TestDaf, Goethe, ÖSD ve TELC gibi uluslararası geçerliliği olan sertifikalar kabul görmektedir. Eğer Almanca dil yeterliliğiniz gereken düzeyde değilse üzülmeyin! Eğitim alacağınız üniversiteden şartlı kabul alarak, yine aynı üniversitede Almanca hazırlık eğitimi alabilirsiniz. Hazırlık eğitiminizin ardından dil seviyeniz istenilen düzeye geldiğinde, lisans eğitiminize başlayabilirsiniz.
Almanya Üniversiteleri YÖK Denkliği
Almanya üniversitelerinden alınan diplomalar tüm dünyada geçerliliğe sahip olup; YÖK tarafından da tanınmaktadır. 2016 yılında yapılan son düzenlemeye göre; belirlenen 5 kuruluşun hazırladığı ilk 1000 okul sıralamasında yer alan üniversitelerin denkliği, Türkiye’de direkt olarak alınabilmektedir.
Almanya Üniversiteleri için Başvuru ve Kabul Şartları
Almanya’da üniversite eğitimi almayı düşünüyorsanız, öncelikle Alman üniversitelerine başvuru yapmak için uygun olup olmadığınızı öğrenmeniz gerekiyor. Peki Almanya üniversite başvuru şartları neler?
- 12 yıllık zorunlu eğitimi tamamlayarak lise diplomasına sahip olmalısınız.
- Türkiye’deki üniversite sınavına girerek Almanya’da okumak istediğiniz bölümü veya benzerini kazanmış olmalısınız. Devlet veya özel üniversite fark etmeksizin, okumak istediğiniz 4 senelik lisans bölümünü kazandığınızı, ÖSYM Kazandı Belgeniz ile kanıtlamanız gerekmektedir.
- Almanca dil seviyenizin eğitim alabilecek düzeyde olması gerekmektedir. Dil seviyenizi, başvuru yaptığınız üniversitenin kabul ettiği Almanca Sertifikası ile kanıtlamalısınız. Her üniversitenin kabul ettiği Almanca Sertifikası değişmekle birlikte; çoğunlukla en az C1 seviyesinde TestDaf, Goethe, ÖSD ve TELC gibi uluslararası geçerliliği olan sertifikalar kabul görmektedir.
- Almanca dil yeterliliğiniz gereken düzeyde değilse, şartlı kabul alarak Almanca hazırlık eğitimine başlayabilirsiniz.
Almanya Üniversiteleri için Başvuru Dönemleri
Almanya üniversiteleri için sene içerisinde 2 başvuru dönemi bulunmaktadır: Güz dönemi yarı yılı, yani Eylül-Ekim ayı ders başlangıcı için başvuru yapabileceğiniz son tarih 15 Temmuz’dur. Genel olarak üniversitelerin son başvuru tarihi 15 Temmuz olsa da, bazı üniversitelerin başvuru tarihleri 30 Mayıs veya 30 Haziran olabilmektedir. Örneğin; tıp bölümü için bazı üniversiteler Mart ayında başvuruları kapatmaktadır. Bunun yanı sıra bazı üniversitelerin başvuru süreci 3 aşamadan oluştuğu için, başvuru işlemlerine Mayıs ayında başlanması gerekebilmektedir. Ara dönem, yani Şubat-Mart başlangıçlı yarı yıl için başvuru dönemi 15 Aralık-15 Ocak tarihleridir. Her üniversite ara dönemde başvuru açmayabilir. Bu nedenle başvuru yapabileceğiniz üniversite sayısı, güz dönemindeki sayıdan daha azdır.
Almanya Üniversite Başvurusu için Gerekli Belgeler
Almanya’da üniversite eğitimi almak istiyorsanız, ilk olarak başvuru yapacağınız üniversiteyi belirlemelisiniz. Bu aşamadan sonra, genellikle 2 aşamalı olan bir başvuru sürecine gireceksiniz. İlk aşamada, online olarak başvurunuzu yapacaksınız. Sonrasında ise başvuru için gerekli belgeleri okullara göndereceksiniz. Her üniversite, başvuru için ek belgeler isteyebilir. Fakat genel olarak istenilen ve olmazsa olmaz dediğimiz belgeler şunlardır:
- Lise diplomanız
- Lise not dökümünüz (transkript)
- Almanca dil sertifikanız
- Pasaport kopyanız
- Üniversite başvuru formunuz
Almanya Öğrenci Vizesi Başvurusu
Üniversite kabulünüzü aldıysanız ve AB vatandaşı değilseniz, yapmanız gereken şey Almanya Konsolosluğuna vize başvurunuzu gerçekleştirmektir. Bu konuda bilmeniz gereken ilk şey, hangi şehirdeki konsolosluktan başvuru yapmanız gerektiğidir. Hangi konsolosluktan başvuru yapacağınızı, ikametgahınız belirlemektedir. Konsolosluk konusunda bilmeniz gereken en önemli şey; başvuru için gerekli minimum Almanca dil seviyesinin her konsolosluk için değişiyor olduğudur. İstanbul Konsolosluğuna yapılan başvurularda A2 seviyesinde Almanca yeterli olurken; Ankara Konsolosluğu B1 seviyesinde Almanca sertifika istemektedir. Vize başvurusunda önemli olan konulardan bir diğeri de, Almanya’da yaşam masraflarınızı nasıl karşılayacağınızı kanıtlamanızdır. Bunu 2 şekilde yapabilirsiniz: bloke hesap açarak veya Almanya’da garantör bularak.
Almanya’da Okurken Çalışmak
Almanya’da üniversite eğitimi alırken, eğitim aldığınız süre boyunca yasal olarak yarı zamanlı, yani haftada 20 saat çalışma izniniz olur. Tatil zamanlarında ise bu süre haftada 40 saate çıkmaktadır. Ayrıca öğrenci olarak Almanya’da çalışırken, belli bir tutara kadar kazancınız vergiden muaf olacaktır.