NİÇİN ÇEK CUMHURİYETİ’NDE EĞİTİM?

Çek Cumhuriyeti; yeni adıyla Çekya, Avrupa’nın kalbinde tarihi, kültürü, orta çağdan kalma şehirleri ve manzaraları ile eşsiz bir ülkedir. Avusturya, Almanya, Polonya ve Slovakya ülkelerine komşu olan Çekya, AB ve Schengen Bölgesi üyesi olduğundan gelişmiş bir altyapıya sahiptir. Bu topraklarda yetişen bazı önemli kişiler; Gregor Mendel, Franz Kafka, Antonin Dvorak, Sigmund Freud’dur. Başkenti Prag, bir kültür başkenti olmanın yanı sıra popüler eğitim şehirleri arasındadır. Çekya, birçok Avrupa ülkesine göre uygun fiyatlı bir ülkedir. Hatta Avrupa’da yaşamak için en makul yer olarak 5. sırada yer almaktadır. Ülkede verilen eğitim Çek dilinde olsa da; İngilizce, Fransızca, Almanca da dahil diğer dillerde 1.000’den fazla program sunulmaktadır. Öğrenciler, özel ilgi alanlarına göre uluslararası kabul görmüş uzmanlıklardan oluşan listeden seçim yapma özgürlüğüne sahiptir. Çekya’daki öğrenim ücreti, Çek dili program ücretleri ve Çek dili dışındaki program ücretleri şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Çekçe dilinde iyiyseniz ve Çek dilinde eğitim almak istiyorsanız, kamu kurumlarının üniversite eğitimi uyrukları ne olursa olsun tüm öğrenciler için ücretsizdir. Çek Cumhuriyeti’ndeki çoğu üniversite, uluslararası öğrencilere üniversite yurtlarında konaklama fırsatı sunar. Bunun dışında öğrenciler için özel konaklama, bulunduğu yere göre değişiklik gösterebilir. Aylık ortalama konaklama ücreti 250-500 Euro arasındadır. AB’nin nezih ülkelerinden olan Çekya, üniversite öğrencilerine mezuniyetlerinden sonra Avrupa’nın tüm ülkelerinde geçerli çalışma ve kariyer yapma imkanına sahip diploma sağlamaktadır. Çekya üniversiteleri, YÖK tarafından tanınan ve kabul gören üniversitelerdir.

Çekya’da Üniversite Eğitim Sistemi

Çekya üniversitelerinde lisans eğitimi 3 yıl, yüksek lisans eğitimi 2 yıl sürmektedir. Bu süre, bazı bölümlerde ve üniversitelerde değişiklik gösterebilir. Özellikle sağlık bölümlerindeki eğitim süresi daha uzundur. Tıp eğitimi 6 yıl, Eczacılık ve Diş Hekimliği bölümleri ise 5 yıldır. Eğer Çekya üniversitelerinde hazırlık eğitimi alacaksanız, hazırlık eğitimi süresinin de 1 yıl olduğunu belirtmeliyiz.

Çekya Üniversiteleri Eğitim Dili ve Hazırlık

Çekya’da eğitim dili, ülkenin resmi dili olan Çekçe’dir. Fakat İngilizce eğitim veren bölümler de mevcuttur. İngilizce lisans ve yüksek lisans programları, birçok uluslararası öğrenci tarafından tercih edilmektedir. Her bölüm için İngilizce eğitim alabileceğiniz farklı okul seçenekleri bulunmaktadır. Çekya’da İngilizce eğitim almaya karar verdiyseniz ve İngilizce dil seviyeniz yeterli düzeyde değilse, İngilizce hazırlık eğitimi alabilirsiniz. Eğitim alacağınız bölüme özel olarak düzenlenen hazırlık programları ile, lisans eğitiminize başladığınızda dersleri anlamakta zorluk çekmeyeceksiniz. Çekya’da Çekçe eğitim almak istiyorsanız ve bu dili bilmiyorsanız, Çekçe hazırlık eğitimi alabilirsiniz. Çekçe hazırlık eğitiminizi başarıyla tamamladıktan sonra, lisans eğitiminize başlayabilirsiniz. Üstelik Çekya’da Çekçe eğitim almak, çok daha ekonomiktir! Çekçe öğrenerek, ücretsiz Tıp eğitimi alabilirsiniz. Buna rağmen, Çekçe’nin kolay öğrenilen bir dil olmadığını ve tercihinizi buna göre yapmanız gerektiğini hatırlatmalıyız.

Çekya Üniversiteleri YÖK Denkliği

Çekya’daki üniversitelerin çok büyük bir kısmı YÖK tarafından tanınmaktadır ve denklik verilmektedir. Böylece Çekya’daki eğitiminizin ardından alacağınız diplomanızı, gerekli süreçlerden sonra Türkiye’de de kullanabileceksiniz.

Çekya’da Üniversite Okumanın Avantajları

  • Avrupa’nın tam merkezinde ücretsiz eğitim alma fırsatı
  • İki farklı yabancı dil öğrenme şansı
  • Ekonomik rakamlarla kaliteli eğitim
  • Schengen (AB ülkeleri) ülkelerinde dolaşım özgürlüğü
  • Uluslararası geçerlilikte diploma sahibi olma şansı
  • Öğrenciyken haftalık 20 saat part-time çalışma hakkı

 

Çekya’da Üniversite Okumak için Başvuru Şartları

Çekya üniversitelerinde eğitim almak için başvuru yapmak istiyorsanız, lise mezunu olmanız yeterlidir. Yani, Türkiye’deki üniversite sınavına girme zorunluluğunuz yoktur. Öğrenciler, lise diploma notu ile başvuru yapmaktadır. Ön başvuru yapan öğrenciler, tercih ettikleri bölüme göre bir mülakata tabi tutulurlar. Bu mülakatın ardından üniversiteler, başvuran öğrencileri bölüme özel olarak kendi sınavlarına tabi tutabilirler. Örneğin; Çekya’da Tıp eğitimi almak için başvuru yapan bir öğrenci, fen dersleri ağırlıklı (özellikle Biyoloji) olmak üzere bir sınava girer. Bu sınavda başarılı olursa, bölüme başlayabilir. Eğer başarısız olursa, sadece bölüme yönelik olan hazırlık eğitimine başlar. Hazırlık eğitiminin süresi tamamlanınca da, ücretsiz olarak bölüme başlayabilir.

Çekya Üniversiteleri için Başvuru Dönemleri

Çekya üniversiteleri için başvuru yapmak istiyorsanız, sürecinizi biraz erken başlatmanızı tavsiye ederiz. Bunun sebebi; Çekya için vize alma sürecinin biraz daha uzun sürmesidir. Bu noktada, işlemlerinizin Ağustos ayına kadar tamamlanmış olması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Çekya’da hazırlık eğitimi için başvurular, yıl içerisinde sürekli olarak devam etmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, vize sürecinin uzun sürmesi sebebiyle hazırlık eğitimi başvurularınızı en geç Nisan ayında yapmanızı öneririz. Eğer dil seviyeniz bölüme başlayabilecek düzeyde ise ve direkt olarak lisans / yüksek lisans eğitimi başvurusu yapacaksanız, başvurularınızı Kasım-Aralık aylarında yapmanız gerekmektedir.

Çekya Öğrenci Vizesi için Gerekli Evraklar

  • Başvuru Formu
  • Ek Bilgi Formu
  • Pasaport
  • Varsa, eski Schengen vizelerinin fotokopisi
  • Nüfuz Cüzdanı Fotokopisi
  • Son 6 ay içerisinde çekinilmiş olan, 2 adet biometrik fotoğraf
  • Seyahat Sigortası
  • Seyahat Rezervasyon Bilgileri

Hizmetlerimiz

Vize İşlemleri

Yurt / Konaklama Hizmetleri

Dil Okulu Kaydı

Üniversite Kaydı

Hava Limanı Karşılama