NİÇİN YUNANİSTAN’DA EĞİTİM?
Yunanistan’da yaşamak birçok Avrupa ülkesinde yaşamaya göre çok daha kolay ve rahattır. Ülkemize olan yakınlığı sebebiyle her yerde Türk ürünleri bulunabilir. Yunanistan’da eğitim almak ise çok ayrıcalıklı bir durumdur. Yunanistan’da eğitim almak öğrencilerin 24 devlet üniversitesine ve yaklaşık 140 yüksek lisans programına erişimini sağlar. Birçok öğretim Yunanca ve İngilizce olarak tüm eğitim programlarında gerçekleşir. Son yıllarda uluslararası öğrenciler; çok dilli kurslar, ortak lisans ve ya yüksek lisans dereceleri için uygun programların oluşturulmasını geliştiren Yunan ve uluslararası kurumlar arasında birçok işbirliği yapmış ve önemli neticeler almıştır. Eğitim alınacak bölüme ait dilin Yunanca olması ve öğrencinin Yunanca bilmemesi durumunda öğrenciye 1 yıl zorunlu Yunanca dil eğitimi verilmektedir. Yunanistan’da dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında eğitim kapasitesiyle dünyanın sayılı üniversiteleri arasında yer alan prestijli üniversiteler bulunmaktadır. 2020 Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması’nda (ARWU) dünyanın en iyi 500 üniversiteleri içinde Yunanistan’dan 6 üniversite yer almıştır. Ayrıca, Yunanistan üniversiteleri QS Yüksek Öğretim sıralamasında 48. sırada yer alıyor. Yabancı öğrencilerin çoğunun yurt dışında öğrenci olarak Yunanistan’ı seçmesi hiçte şaşırtıcı değildir. Yunanistan’daki üniversiteler; lisans, yüksek lisans, entegre yüksek lisans ve doktora derecelerinden birini ya da daha fazlasını verebilen eğitim kurumlarıdır. Çoğu alan için lisans eğitim programı 4 yılı kapsar. Üniversiteler, normal ve politeknik (teknik) olarak ikiye ayrılır. Politeknik üniversiteler lisans ve lisansüstü düzeylerde mühendislik eğitimi veren yüksek öğretim kurumlarının geleneksel adına denir. Politeknik olarak bilinen teknik üniversiteler; entegre yüksek lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde dereceler verir. Yalnızca belirli alanlarda verilen lisans eğitimi 5 yıl sürer. Tıp fakültelerinde lisans derecesi almak için 6 yıllık eğitim gereklidir. Öğrenciler için aylık gider masrafları ortalama kira dahil 500-750 Euro civarındadır.
Başvuru Süreci
1. İstediğiniz programı seçin
Size uygun olan dereceyi seçerek başlayın. Tutkun Ne? Güçlü yönleriniz neler ve hangi profesyonel yolu takip etmek istiyorsunuz? Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora derecenizi akıllıca seçin ve her programın ve üniversitenin gereksinimleri konusunda dikkatli olun.
2. Kabul koşullarını kontrol edin
Derecenin üniversite ve akademik düzeyine bağlı olarak, bazı gereksinimler vardır. İstediğiniz eğitim programının müfredatını okumaya zaman ayırın ve bilgi için üniversitenin resmi web sitesine bakın. Sorular ve açıklamalar için onlarla zamanında iletişime geçmekten çekinmeyin.
3. Gerekli tüm belgeleri hazırlayın
Başvurmak istediğiniz programların bir listesini yaptıktan sonra, belirli dokümantasyon gereksinimlerine dikkat edin. Pasaportunuzun geçerli olduğundan emin olun, gerekirse dil testleri yapın, kişisel belgelerinizin Yunanca tercümelerini dikkatlice hazırlayın ve hatta motivasyon mektubunuzu yazmaya başlayın. Ayrıca ülkenizin resmi makamlarından tüm belgeler için Apostil Konvansiyonu damgası alın. Bir sonraki adım, ülkenizin Yunanistan büyükelçiliğinden veya Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan onay almaktır.
4. Başvurunuzu gönderin
Gerekli tüm belgeleri topladıktan sonra, başvurunuzu göndermeden önce seçtiğiniz Yunan üniversitesiyle iletişime geçtiğinizden emin olun. Yunan üniversitelerine başvuru süreci bürokratik olabilir ve prosedürler zaman alabilir. Pek çok üniversite yalnızca çevrimiçi başvuruları kabul ederken, diğerleri tüm belgelerin yazdırıldığı daha geleneksel posta yoluyla başvuru yolunu tercih ediyor. Başvuru sırasında bir ücret gerekliliği olup olmadığını kontrol edin ve tüm Yunan üniversitelerinin akademik yıllarına Eylül ayında başladığını unutmayın, bu nedenle başvurunuzu son dakikada değil zamanında yapın. Başvurunuzu elektronik olarak Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla yapıyorsanız, son başvuru tarihinin her yıl Temmuz ayının ortaları olduğunu unutmayın. Sonuçlar ağustos ayında açıklanır.
5. Yunanistan eğitim vizesi/oturma izni için başvurun
İçeri girerseniz, varışınızdan önce bilmeniz gereken tüm gerekli bilgileri içeren kabul mektubu size gönderilecektir. Şimdi ayrıca öğrenim ücretlerinizin ilk depozitosunu hazırlama zamanı. Rehberlik için kendi ülkenizin Yunanistan büyükelçiliğine danışarak vize ve oturma izni evraklarını mümkün olan en kısa sürede başlatın. Bununla birlikte, Avrupa vatandaşlarının vize veya oturma iznine sahip olmaları gerekmez.
6. Yunanistan’a varış
Vizeniz ve oturma izniniz onaylandıktan sonra artık sıra biletlerinizi ayırtmaya ve konaklama aramaya başlamaya geldi. Çantalarınızı toplayın, kendinizi bırakın ve güneşli ve misafirperver Yunanistan’da hayatınızı değiştirecek bir deneyime açık olun. Hepsi sadece bir uygulama uzağınızda.
Öğrenci Vizeleri ve İzinleri
AB/AEA/EFTA vatandaşı – Yunanistan Vize Gereksinimleri
AB, AEA ve İsviçre vatandaşları Yunanistan için öğrenci vizesine ihtiyaç duymazlar. Kalış sürenizin üç aylık (90 gün) zaman dilimini aşması durumunda, oturma iznine ihtiyacınız olacaktır. Pasaportunuzun süresi yakında dolarsa veya kaldığınız süre boyunca geçerli olmayacaksa, zamanında yenilemeyi unutmayın.
AB/AEA/EFTA vatandaşı olmayan – Yunanistan Vize Gereksinimleri
Yunanistan öğrenci vizesi gereksinimleri çoğunlukla Avrupalı olmayan uluslararası öğrenciler için geçerlidir. AB, AEA veya İsviçre vatandaşı değilseniz, Yunanistan’daki eğitim için öğrenci vizesi gereklidir. Yine pasaportunuzun geçerli olduğundan emin olun.
Yunanistan Öğrenci Vizesi Prosedürü
Yunanistan’a gelişinizden birkaç ay önce gerekli tüm belgeleri topladığınızdan emin olun. Size en yakın Yunanistan Büyükelçiliğini ziyaret edin ve bilgi isteyin veya Yunanistan Dışişleri Bakanlığı web sitesine bakın. Bakanlık ayrıca Yunancaya yeminli tercüme hizmeti de vermektedir. Öğrenci vizesi ve oturma izni için önceden başvurun, çünkü çoğu zaman aylarca tamamlanması gereken bir süreç. Ek rehberlik için Yunanistan’daki üniversitenizle de iletişime geçebilirsiniz. Yunanistan’da öğrenim gören üçüncü ülke vatandaşları için gereken vize türü Ulusal-D kategorisi vizedir. Yunanistan öğrenci vizenizi almak için aşağıdaki belgelere ihtiyacınız olacak:
- Geçerli bir pasaport veya tanınan seyahat belgesi
- Tamamen doldurulmuş ve sizin tarafınızdan ve yetkili makamlar tarafından imzalanmış olan çalışma vizesi başvurusu ve iki adet vesikalık fotoğraf
- Kayıt belgesi/kabul mektubu ve üniversite ücretlerinin ödenmesi
- Kaldığınız süre boyunca sizi desteklemek için ayda en az 400 Euro geliriniz olduğuna dair kanıt. Bu miktar bir banka havalesi, mevduat hesabı, burs veya eğitim sırasında çalışıyorsanız maaş kanıtı ile kanıtlanır.
- Çalışmalarınız Yunan dili bilgisini gerektiriyorsa, bir test sertifikası sunulmalıdır.
- Temiz bir adli sicil kaydı
- Bir devlet veya özel kurumdan sağlık sertifikası
- Seyahat sağlık sigortası
- Vize ücreti (90 Euro)
Oturma İzni almak için aşağıdaki ek belgeler gereklidir:
- Eksiksiz doldurulmuş ve imzalanmış İkamet İzni başvuru formu
- Oturma izni ücreti (150 EUR)